
HERKENBAAR EN UNIEK SINDS 1997

Dit grote doek heeft de uitstraling van een graffiti-muur. De ietwat groteske afbeelding van Prince links is over een abstracte ondergrond heengeschilderd, zoals ik dat wel vaker doe. Het is een subtiele verwijzing naar het album Graffiti bridge uit het jaar 1990, met daarop onder meer de nummers We can funk (met George Clinton) en New Power Generation. Het zou niet misstaan onder een brug in Minneapolis.

Oorspronkelijk was dit een portret van zangeres Pink, maar later heb ik het gezicht van Jimi Hendrix ernaast gezet en heeft Pink iets dierlijks gekregen.

De ijdele artiest Prince tegen een expressionistisch abstracte achtergrond. Volledige titel: 'Straight hair ain't got no curl'.

Combinatie van de twee films Pulp fiction (1994) en Grease (1978). Hoewel John Travolta pas in Quentin Tarantino's film Pulp fiction een gangsterduo met Samuel L. Jackson vormde, heb ik hier rechts naast de figuur van Jules Winnfield (Samuel L. Jackson in Pulp fiction) met een paar vluchtige penseelstreken het gezicht van Danny Zuko (John Travolta in Grease) neergezet. Een samensmelting met een knipoog. Volledige titel: 'Samuel L. Jackson and his friend Danny Zuko'.

Leerlingen van Rembrandt schilderden het origineel van zijn De lachende man ook na. Elke poging om Rembrandt te benaderen, is leerzaam, hoe vergeefs ook. In de basis heb ik bruintinten gemengd, om mijn ondergeschiktheid aan de grootmeester te tonen, heb ik bewust de oppervlakte deels recht uit de tube geschilderd.

Dit ietwat grauwe gezicht van de Amerikaanse bestseller-auteur spat van het doek af. Als er iemand uit een oceaan van verhalen kan putten, dan is het Stephen King wel. De titel van dit schilderij is een verwijzing naar een knalrood T-shirt dat ik ooit in een boekwinkeltje kocht. In gele letters stond de tekst Stephen King rules er op.

Prince lijkt hier met zijn blik te zeggen: "I would die for you".

Acteur John Travolta in de bloei van zijn leven. Een en al zelfvertrouwen. Zoals bij veel van mijn portretten heb ik het gezicht over een eerdere afbeelding heen geschilderd, waardoor de onderlaag bruikbaar wordt voor diepte en contrast.

Charles Bronson in Once upon a time in the West. De tegenspeler van Claudia Kardinale (zie elders deze website). In de film sprak hij de legendarische woorden: "I'm a good man, but I'm not the right one."
