Golsteynart
Schrijven
Het schrijver zijn is aangeboren. Je leert op school de regels van de taal en ook word je daar aangespoord om bijvoorbeeld een opstel te schrijven, of - later op de universiteit - leert men je hoe je te bekwamen in het schrijven van essays of andere tekstvormen, je taalbeheersing scherp je aan door veel te lezen en te leren over taal en literatuur en door de jaren heen heb je menig literair idool, maar wie schrijver is, beseft dat al voordat hij in opdracht van de juf officieel ook maar één woord op papier heeft gezet. Tenminste, zo zit het bij mij, als ik terugkijk tot mijn meest prille levensjaren.
In 1999 ging ik er (eindelijk) eens goed voor zitten om een roman te schrijven. Het tot stand brengen van zo'n eigen universum is een prachtige reis. Het werd een novelle, met de titel 'Omfloerst'. Een tot nu toe onuitgegeven verhaal over een priester die zich als zondaar beschouwt en die besluit om zichzelf de dopen in het helende water van de rivier de IJssel. Pas mijn derde roman heb ik "onder eigen beheer" via het platform Brave New Books uitgegeven: 'Bestierd' (in 2015). De vijfde, wellicht al publicabel, zou zo maar eens binnen nu en een half jaar kunnen verschijnen.
Het uitgeven van een dichtbundel is voor mij lichtvaardiger: in 2014 verscheen 'April of het gevecht met de dageraad', in 2017 'Het staal der vaagheid' en in 2020 'Het luchtruim behoort de gevederden toe'.
Wat essays betreft zijn mijn teksten voornamelijk te vinden op de website van 'Tzum'. Wie verder zoekt, zal ze aantreffen in de literaire tijdschriften 'Idélirium' en 'KwarTaal'. Beide zijn echter van ruim voor het digitale tijdperk, en het betreft hier dus papieren collectors-items.
Bestierd
Roman (2015)
Het Nijmeegse studentenleven van de jaren '90 dient als decor voor deze surreële
zoektocht naar liefde.

"Het boek heeft een zeer opvallende cover: een mengeling van kleuren, als is het een schilderspalet, die een vaagheid creëren, … als je nauwkeuriger gaat kijken vind je echter herkenbare elementen terug in deze chaos. Joost is dus niet alleen woordkunstenaar, maar ook beeldend artiest want dit schilderij is van zijn hand."
Guido Goedgezelschap over Bestierd
Het luchtruim behoort de gevederden toe
2020
_edited_.png)
Het staal der vaagheid
2017

April of het gevecht met de dageraad
2014

Deze drie dichtbundels en mijn roman Bestierd zijn verkrijgbaar bij een boekhandel naar keuze
of
door invullen en verzenden van het contactformulier:
Bij Tzum literair weblog
(Artikelen over taal en letteren)
De uitdrukking 'Barbertje moet hangen' is een onbegrijpelijke schijnbeweging binnen de Nederlandse taal
Essay
Op een dag zwelgt Nederland in taalheimwee
Column
Een Hiëronymus Bosch-tafereeltje uit de Groningse klei
Recensie van de novelle 'Malterfoske'
(Lammert Voos)
Multatuli als beschermengel van de Roofstaat
Essay
Een mentaal strijdtoneeltje
Recensie van de Russische novelle 'De briefwisseling'
(Vladimir Wojnovitsj)
Birney's boemerang
Recensie van 'De tolk van Java'
Pessoa als terzo suono
Essay over 'Het valse seizoen' van Christiaan Weijts
Essay boekenweekgeschenk 2017
Over 'Makkelijk leven' van Herman Koch
Een parelduikend drankorgel
Essay over 'Praagse ironie' van Bohumil Hrabal