De roofvogel met de strooien hoed

Curaçaoënaar 

Boeli van Leeuwen (1922-2007), een van mijn eerste schrijvers-idolen

Franz Kline

Kunstschilder wiens abstracte stijl mij heeft geïnspireerd

Joost '86

Eigen interpretatie

Salvador Dalí's 

Herfstkannibalisme

Ontwikkeling en ontstaan van

    mijn geschriften en mijn schilderkunst

Schrijven
Het schrijver zijn is aangeboren. Je leert op school de regels van de taal en ook word je daar aangespoord om bijvoorbeeld een opstel te schrijven, of - later op de universiteit - leert men je hoe je te bekwamen in het schrijven van essays of andere tekstvormen, je taalbeheersing scherp je aan door veel te lezen en te leren over taal en literatuur en door de jaren heen heb je menig literair idool, maar wie schrijver is, beseft dat al voordat hij in opdracht van de juf officieel ook maar één woord op papier heeft gezet. Tenminste, zo zit het bij mij, als ik terugkijk tot mijn meest prille levensjaren.
In 1999 ging ik er (eindelijk) eens goed voor zitten om een roman te schrijven. Het tot stand brengen van zo'n eigen universum is een prachtige reis. Het werd een novelle, met de titel 'Omfloerst'. Een tot nu toe onuitgegeven verhaal over een priester die zich als zondaar beschouwt en die besluit om zichzelf de dopen in het helende water van de rivier de IJssel. Pas mijn derde roman heb ik "onder eigen beheer" via het platform Brave New Books uitgegeven: 'Bestierd' (in 2015). De vijfde, wellicht al publicabel, zou zo maar eens binnen nu en een half jaar kunnen verschijnen.
Het uitgeven van een dichtbundel is voor mij lichtvaardiger: in 2014 verscheen 'April of het gevecht met de dageraad', in 2017 'Het staal der vaagheid' en in 2020 'Het luchtruim behoort de gevederden toe'.
Wat essays betreft zijn mijn teksten voornamelijk te vinden op de website van 'Tzum'. Wie verder zoekt, zal ze aantreffen in de literaire tijdschriften 'Idélirium' en 'KwarTaal'. Beide zijn echter van ruim voor het digitale tijdperk, en het betreft hier dus papieren collectors-items.
Schilderen
Wat de schilderkunst betreft ben ik autodidact, zoals men dat noemt. Vanaf ongeveer 12-jarige leeftijd begon ik zelf actief te tekenen, vanaf mijn 15de hebben meerdere vrienden en kennissen mij gestaag gewezen op de ins en outs der schilderkunst, waardoor ik mij deze, nu ruim 30 jaar later aardig heb eigen gemaakt. 
Meestal schilder ik naar foto's het portret van een beroemd persoon, bijvoorbeeld een muzikant. Ook betreft het soms een John of Jane Doe, waarbij ik in principe wat meer vrijheid heb om mijn stijl verder te ontwikkelen, omdat de herkenbaarheid van de geportretteerde in dat geval minder voorop staat.
Tevens schilder ik in opdracht. Bijvoorbeeld voor iemand die een familielid op het doek vereeuwigd wil hebben, iemand die graag in mijn stijl een schilderij heeft van zijn tatoeage of iemand  die om een mooi abstract werk verlegen zit.
In 1997 zette ik mijn eerste penseelstreken op het doek. Een bekende, die destijds op de kunstacademie in Enschede zat, dumpte een aanhangwagen vol hout en schilderdoek in de voormalige koeienstal van mijn stiefvader.
 
Voor hem was het half afgedankt materiaal, maar voor mij een gelegenheid om er doeken mee op te spannen en mijn schildersloopbaan van start te laten gaan. Het begon wat Jackson Pollock-achtig, met vooral veel draken en paarden als terugkerende motieven.
 
Wijlen Hans Bosman heeft later een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van mijn portretkunst.

01/

Duo-expositie 'Karakters' (2001) met Rien Renema in de Grote Overstraat te Deventer (interieurzaak Regenspurg).

Hans Bosman is destijds nog zeer behulpzaam geweest met de meest gunstige indeling voor mijn schrijversportretten in de beschikbare ruimte boven in de meubelwinkel.

02/

Filmhuis De Keizer Deventer (2002)

Overzichtstentoonstelling abstract werk 

03/

Combi-expo Latijnse school/De Fermerie Deventer (2013)

Overzichtstentoonstelling vroeg abstract werk en recente portretten

in twee accommodaties in de Deventer binnenstad

04/

Filmhuis De Keizer Deventer (2015)

Overzichtstentoonstelling portretten

05/

Deventer Schouwburg (2021)

Tentoonstelling 7 februari t/m begin april (portretten nieuw)

© 2021 Joost Golsteyn

  • Twitter Metallic
  • s-facebook
  • LinkedIn Social Icon